Acht eeuwen steenbakken langs de rechteroever van de Rupel

Acht eeuwen steenbakken langs de rechteroever van de Rupel

donderdag, 8 oktober 2015
provincie: 
Antwerpen
Mechelen
organisator(en): 
Vorming Plus

Soirée Lamot neemt je mee achter de coulissen van het erfgoed.
We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over geschiedenis, zowel over de petite histoire als over de mijlpalen. We bundelen de lezingen in reeksen die telkens een thema als rode draad krijgen.
En als het onderwerp het toelaat, bieden we je nog een extraatje aan. Elke reeks van Soirée Lamot krijgt een thema als rode draad. In september en oktober sluiten we met BEDRIJVIG ERFGOED aan bij het Europees jaar van het Industrieel en Technisch Erfgoed.
Tijdens deze avond leer je meer over de baksteen in de maag van de Rupelstreekbewoners. 
Steenbakkerijen hebben een grote impact op het landschap. Eens de bedrijvigheid stopt, laten ze evenwel weinig monumentale overblijfselen na. Van de wellicht oudste industriële activiteit uit onze gewesten - met vermeldingen vanaf het begin van de 13de eeuw - resten vandaag nog slechts vage sporen. In de Rupelstreek ontwikkelde de baksteennijverheid zich op een indrukwekkende schaal, waardoor er een uniek industrieel landschap ontstond. Dat is in Noeveren (Boom) nog duidelijk herkenbaar. Andere soortgelijke sites in de Rupelstreek verdwenen veelal onder de sloophamer.
Deze presentatie schetst het verhaal van baksteen, tegels en pannen maken in de Rupelstreek. Het wordt een boeiend relaas over vakmanschap en ambachtelijke technieken.
De sprekers belichten ook de initiatieven die werden genomen om een cultureel-toeristische werking rond dit beschermd industrieel-archeologische erfgoed te ontwikkelen. Paul de Niel en architect Luc Verbeeck zijn respectievelijk conservator en voorzitter van het Ecomuseum en Archief van de Boomse baksteen (Emabb vzw, onderdeel van het Booms Steenbakkerijmuseum). Deze vereniging wist met vrijwilligers een werking uit te bouwen waar landschap, steenbakkerij-erfgoed en inzet een geheel vormen.

meer informatie: 
praktische informatie