De Centrale Werkplaats Mechelen: springlevend spoorwegerfgoed

De Centrale Werkplaats Mechelen: springlevend spoorwegerfgoed

donderdag, 24 september 2015
provincie: 
Antwerpen
Mechelen
organisator(en): 
Vorming Plus

Soirée Lamot neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed.
We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over geschiedenis, zowel over de petite histoire als over de mijlpalen. We bundelen de lezingen in reeksen die telkens een thema als rode draad krijgen. En als het onderwerp het toelaat, bieden we je nog een extraatje aan. Elke reeks van Soirée Lamot krijgt een thema als rode draad. In september en oktober sluiten we met BEDRIJVIG ERFGOED aan bij het Europees jaar van het Industrieel en Technisch Erfgoed
Spoor zo mee doorheen verleden en heden van de Centrale Werkplaats
In 1835 kreeg Mechelen De Mijlpaal als centraal punt van het spoorwegnet. Het startsignaal voor de groei en bloei van Het Arsenaal was gegeven.
Tony Van den Berghen en Paul van Aelst doorzochten geschriften van kroniekschrijvers, oude stadsplattegronden, foto's van de bommenschade tijdens de Tweede Wereldoorlog en andere archiefstukken om het rijke verleden van de Centrale Werkplaats in kaart te brengen. Ze nemen ons mee op een virtuele wandeling door de huidige herstelateliers voor rollend materieel. Zo ontdekken we de sociaal-economische rol van de grootste NMBS-werkplaats van België voor de 'stad aan het spoor'.
Tony Van den Berghen was van 1973 tot 1987 aan de slag in het Arsenaal als ingenieur en later als adjunct van de directeur. Na een loopbaan als districts- en personeelsdirecteur van de NMBS-groep ging hij eind 2011 met pensioen, maar hij is nog steeds een gepassioneerd spoorman.
Paul Van Aelst werkte tijdens zijn 34 jarige loopbaan enkele jaren in het Arsenaal en houdt nog steeds een sociale vinger aan de pols van de werkplaats. Sinds 1998 is hij regionaal communicatieverantwoordelijke voor de NMBS.

meer informatie: 
praktische informatie