Dubbeltentoonstelling industrieel erfgoed Vlaanderen-Catalonië

Dubbeltentoonstelling industrieel erfgoed Vlaanderen-Catalonië

vrijdag, 7 oktober 2016 to dinsdag, 25 oktober 2016
provincie: 
Limburg
Genk
organisator(en): 
VVIA

Van 7 oktober tot en met 25 oktober staat de dubbeltentoonstelling "Beschermd Industrieel Erfgoed in Vlaanderen 1975-2015" en "Cent Elements del Patrimoni Industrial de Catalunya", in de Foyer en de Fotogalerij van het stadhuis van Genk (1e verdieping).
En daarnaast worden er twee thematische workshops rond industrieel erfgoed georganiseerd in het Mijndepot in Waterschei

 
Exposició sobre el patrimoni industrial de Catalunya del 7 al 25 d'octubre a l'Ajuntament de Genk
Tothom és benvingut.
Une cooperació entre l'Associació Flamenca d'Arqueologia Industrial i l'Associació del Museu de la Ciéncia i de la Técnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya

In 1989 werd tussen de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA, opgericht in 1978) en de Associació del Museu de la Ciéncia i de la Técnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC, opgericht in 1979) een samenwerkingsovereenkomst en een verbroedering afgesloten. Sedertdien werken beide verenigingen nauw samen in Europees verband, wisselen ze ideeën en ervaringen uit, en participeren leden van de verenigingen in activiteiten en projecten in beider regio’s.
Deze samenwerking resulteert in 2016-2017 in de uitwisseling en gezamelijke presentaties van tentoonstellingen over het industrieel erfgoed in Vlaanderen en Catalonië.
In 2015, ter gelegenheid van het Europees Jaar van het Industrieel en Technisch Erfgoed realiseerde VVIA een reizende tentoonstelling Beschermd Industrieel Erfgoed in Vlaanderen 1975-2015. De tentoonstelling ging in avant-première in Gdansk tijdens de Vlaamse Week aldaar (14-23 maart 2015) en reisde nadien doorheen Vlaanderen.
AMCTAIC realiseerde enkele jaren geleden de reizende tentoonstelling 100 Elements del Patrimoni Industrial de Catalunya - een voorstelling van de 100 belangrijkste industriële gebouwen en sites.
In de loop van 2016/2017 worden beide tentoonstellingen uitgewisseld.

Ze stonden reeds  opgesteld in Brussel, in de gangen van het Boudewijngebouw van de Vlaamse Overheid, en in het Zuiderpershuis in Antwerpen, in de Sint-Annazaal in Kortrijk en in de historische Herisemmolen in Alsemberg - nu dus in Genk.

  • De Vlaamse tentoonstelling gaat vanaf einde november tot in maart 2017 naar Catalonië.
    En tijdens de krokusvakantie 2017 bezoeken de leden van VVIA het industrieel erfgoed van Barcelona en omgeving, als finissage van heel het project.