inhuldiging gerestaureerde molen van Hoksem

inhuldiging gerestaureerde molen van Hoksem

zondag, 4 september 2016
provincie: 
Vlaams-Brabant
Hoksem (Hoegaarden)
organisator(en): 
georganiseerd door de eigenaars van de molen

De eerste vermelding van een watermolen in Hoksem dateert van 1340, toen verwezen werd naar een olieslagmolen op deze plek.
Tot het begin van de 20ste eeuw werd er met een waterrad olie geplet en/of graan gemalen. In 1928 werd het rad echter vervangen door een turbine van het Franse bedrijf Schneider, Jaquet & Cie. De molen van Hoksem bleeft tot 1981 in bedrijf. Toen stierf de laatste molenaar Albert Gellens. De meeste machines en ook een steenkoppel werden verkocht of weggegeven. De molen geraakte in verval.

In 1998 werd de molen gekocht door Bart De Taeye en Elke De Rijck. Als werktuigbouwkundig ingenieurs geïnteresseerd in industriële archeologie, waren zij al 4 jaar op zoek naar een eigen watermolen. Deze eigenaardige interesse ontstond door een gezamenlijk projectwerk tijdens hun studie aan de KULeuven. Daarin werkten ze de plannen uit voor de restauratie van de waterraderen in het park van Arenberg in Heverlee - maar deze plannen werden nooit uitgevoerd.
Zij kochten echter in 1998 de vervallen molen van Hoksem, en zetten er hun theoretische studie in de praktijk om
De restauratie verliep in verschillende fasen.
In een eerste fase werd het gebouw zelf gerestaureerd:
In een tweede fase werd de stuw vernieuwd en werd de beek stroomopwaarts van de stuw over een afstand van 20 meter gekanaliseerd.
In een derde fase werd dan eindelijk begonnen met het restaureren van de machines:
- De vastgeroeste turbine werd met veel moeite gedemonteerd, de aandrijfassen werden hersteld, de twee steenkoppels gereviseerd en nieuwe tanden geplaatst in de grote, gietijzeren tandwielen, en tenslotte werden ook de meelkisten, karen en alle grote en kleine houten onderdelen opnieuw gemaakt.
Na 35 jaar maalt de watermolen van Hoksem opnieuw!
Op 4 september is er de feestelijke opening met de molen in werking, folkmuziek van Fjost en Galathea en lekkers uit de oven. Iedereen welkom tussen 10u00 en 17u00

De Molen van Hoksem is gelegen aan de Sint-Jansstraat 14 in 3320 Hoegaarden