Le Soleil, Marie Thumas en co. Conservenindustrie en groenteteelt in het Mechelse

Le Soleil, Marie Thumas en co. Conservenindustrie en groenteteelt in het Mechelse

donderdag, 22 oktober 2015
provincie: 
Antwerpen
Mechelen
organisator(en): 
Vorming Plus

Soirée Lamot neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed.
We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over geschiedenis, zowel over de petite histoire als over de mijlpalen. We bundelen de lezingen in reeksen die telkens een thema als rode draad krijgen. En als het onderwerp het toelaat, bieden we je nog een extraatje aan. Elke reeks van Soirée Lamot krijgt een thema als rode draad.
In september en oktober sluiten we met BEDRIJVIG ERFGOED aan bij het Europees jaar van het Industrieel en Technisch Erfgoed.
Tijdens deze lezing duiken we in het landbouwverleden van de regio Mechelen. 
De streek tussen Mechelen, Heist-op-den-Berg en Leuven ontpopte zich in de late 19de eeuw tot een van de belangrijkste tuinbouwregio's in België. Op grote schaal werden er aardappelen, kolen, erwtjes en meer verfijnde groenten als witloof en asperges geteeld. Parallel daarmee ontstonden dynamische conservenfabrieken als Le Semeur en Le Soleil in Mechelen, La Corbeille in Wespelaar en natuurlijk Marie Thumas in Leuven. Aanvankelijk waren conserven vooral bestemd voor een gegoed publiek. Vanaf de jaren 1920-1930 daalden de prijzen echter en gingen steeds meer huisvrouwen aan de slag met erwtjes, wortelen, schorseneren en soep uit blik of glas. Ook groentetelers deden hun profijt dankzij de verzekerde afzet. De uitbreiding van het productengamma met ingeblikt fruit en confituren doorbrak na de Tweede Wereldoorlog het seizoensgebonden karakter van de conservenindustrie. Voor de talrijke arbeiders, veelal vrouwen, betekende dat meer werkzekerheid. Maar vanaf de jaren 1970 groeide de concurrentie van de buitenlandse conservenfabrieken (Bonduelle) en van de versmarkt en diepvriesgroenten in eigen land. Rond de eeuwwisseling waren nog slechts enkele bedrijven actief. Deze lezing belicht de bewogen geschiedenis van de conservenindustrie, de ontwikkelingen in de tuinbouwsector en de evoluerende eetgewoonten.
Yves Segers is coördinator van het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) en het Interfacultair Centrum voor Agrarische Geschiedenis (ICAG) van de KU Leuven. Als professor rurale geschiedenis publiceert hij over het erfgoed en de geschiedenis van de landbouw, het platteland en de voedselketen in België en Europa.

meer informatie: 
praktische informatie