Oorlogsbrouwerijen achter het IJzerfront

Oorlogsbrouwerijen achter het IJzerfront

zondag, 28 augustus 2016
provincie: 
West-Vlaanderen
Alveringem en omgeving
organisator(en): 
Westhoek Monumenten vzw - Mout- & Brouwhuis De Snoek

Een verkenning van de oorlogsbrouwerijen die in de zomer van 1918 achter het IJzerfront bier produceerden voor de frontsoldaten
De deelnemers worden verwelkomd om 13.30 uur met een kopje koffie in het Mout- & Brouwhuis de Snoek.
Om 14 uur vertrekt een toeristentreintje met gids aan het Mout- & Brouwhuis de Snoek voor een exploratie achter het Ijzerfront langsheen een 20-tal oorlogsbrouwerijen.
Het Mout- & Brouwhuis de Snoek in Alveringem wil de herdenking van de Groote Oorlog immers  niet zomaar laten voorbijgaan maar er ook inhoud aan geven. Dat het Mout- & Brouwhuis de Snoek daarbij focust op het verhaal van de dorst is niet verwonderlijk.  Nergens anders in Vlaanderen dan in De Snoek kan je immers een brouwerij binnenstappen die in alle authentieke glorie het verhaal van de dorst in de Groote Oorlog vertelt. Het is alsof brouwer Camiel Vanderheyde er nog aan de roerkuip staat. Is deze brouwerijsite nu een uniek industrieelarcheologisch monument, tijdens de oorlog waren er in het onbezette gebied nog meer dan 100 dergelijke dorpsbrouwerijen die op vraag van de soldaten op volle toeren draaiden. Op deze verkenning, uitgeschreven in de publicatie Bier! Een vloeibare oorlogsgeschiedenis, voert het Mout- & Brouwhuis de Snoek u mee naar de zomer van 1918 om er kennis te maken met de bierbrouwers in Fortem, Hoogstade, Izenberge, Bulskamp, Wulveringem, Vinkem en Alveringem.
Eén voor één zullen zij u hun oorlogsverhaal vertellen. Verdienden ze een mooie penning aan de oorlog, toch was het door de grondstoffenschaarste, de inmenging van de legeroverheid, …. niet allemaal koek en ei.
Hoe ze dit met een West-Vlaamse vindingrijkheid oplosten verneemt u tijdens deze exploratietocht.
    
Concreet:
13.30 uur welkom met koffie
om 14 uur vertrek met het toeristentreintje, onder begeleiding van een gids. Er wordt een halte gehouden onderweg voor een drankje (niet inbegrepen in de deelnameprijs).
Omstreeks 18 uur eindigt de rondrit terug aan het Mout -& Brouwhuis de Snoek, Fortem, 40, 8690 Alveringem.

Inschrijven
Voor het treintje wordt een tussenkomst gevraagd van amper 10,- euro voor de leden van Westhoek Monumenten en de Gilde van Sint-Arnoldus en 12,- euro voor de niet-leden en sympathisanten. De drink onderweg is niet inbegrepen.
Om uw deelname te bevestigen

  • geef een seintje aan de penningmeester Willy Figoureux via de telefoonlijn 058 28 88 27 of de (digitale) postduif: willy.figoureux@telenet.be
  • en schrijf het bedrag over op de rekening van Westhoek-Monumenten vzw  IBAN BE63 4766 2161 6108 - BIC KREDBEBB en dit uiterlijk voor vrijdagmiddag 26 augustus 2016.