De centrale van Ruien

De centrale van Ruien

zondag, 24 juni 2018 to zondag, 30 september 2018
provincie: 
Oost-Vlaanderen
Kluisbergen (Ruien)
organisator(en): 
De Centrale

Vandaag is de elektriciteitscentrale van Ruien zo goed als volledig afgebroken. Maar ooit stond op diezelfde plaats de grootste thermische centrale van het land.

In het ontvangstgebouw van de vroegere elektriciteitscentrale van Ruien (Kluisbergen) staat deze zomer een tentoonstelling waarin teruggeblikt wordt op leven en werken in Centrale Ruien.

“De geschiedenis van de centrale wordt in de zomerexpo De Centrale van Ruien weergegeven in klank, beeld, foto's, voorwerpen en muziek”, vertellen initiatiefnemers Marc Peirs en Maja Wolny. “Van de Rolling Stones tot de loonbrieven van de goedbetaalde werknemers, van de verbranding van boter van de Europese boterberg tot de autoloze zondagen. De bezoeker van deze tentoonstelling begeeft zich in de leefwereld van de werknemer in de centrale, met op de achtergrond de wereldgeschiedenis van de voorbije halve eeuw. We zien de gelijkenissen tussen de veranderingen in de wereld en de geschiedenis van de centrale.”

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tot en met 30 september op donderdag en vrijdag van 13 tot 17 uur, op zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur. Gesloten op maandag, dinsdag en woensdag, behalve voor groepen.