oproepen en vragen

OPROEPEN en VRAGEN
 
Bij VVIA belanden regelmatig vragen uit het werkveld - of we meer informatie hebben over een toestel, over een site, ...
Vaak kunnen we een (aanzet tot) antwoord geven, maar we zijn ook niet alwetend.
Daarom plaatsen we de vragen waar we geen antwoord op hebben op deze webpagina - tot op het ogenblik dat iemand een oplossing aanbrengt.
Omwille van de privacy-regels vermelden we de e-mail adressen niet van de personen die ons contacteerden. Als U een oplossing heeft, om de vragers verder op weg kunt helpen, contacteer ons dan via ons contactformulier, met vermelding van het referentienummer. Wij zenden Uw bericht dan door aan de persoon in kwestie.
Een service  van VVIA
Eens een vraag opgelost is wordt ze van deze pagina verwijderd

PS: commerciële vragen en aanbiedingen waarbij men erfgoed ten gelde wenst te maken, nemen we niet op.
Meld ons indien iemand tegen deze regels zondigt, dan verwijderen we zijn/haar bericht onmiddellijk

 

2020-03
Merchtem
In een brouwerij in Merchtem staat een machine van T Ketin & R Thiriart uit Sclessin. Weet iemand wat voor machine dit is en waarvoor ze diende. En wie heeft info over de producent. 
(Zie onderaan afbeeldingen of klik op 2020-03-01 , 2020-03-02 en 2020-03-03

2020-05
Antwerpen
Er zou vroeger (2de helft vorige eeuw) in Antwerpen een fabriek geweest zijn van Hammond, de bekende electronische orgels. Kan imand zeggen waar die fabriek gelegen was, en of het gebouw nog bestaat? En heeft iemand er nog verdere informatie/documentatie over

2020-04
Herentals
De Collectie Hugo Voeten, een privé kunstcollectie van ondernemer en verzamelaar Hugo Voeten (1940 - 2017) bevindt zich in het Art Center Hugo Voeten in Herentals. Dit pand werd gebouwd in de jaren vijftig en deed dienst als
graanfabriek, maar kwam in de jaren tachtig leeg te staan. Begin jaren 2000 kocht Hugo Voeten het pand en renoveerde het tot kunstencentrum.
Er werd al heel wat onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het pand.
Nu is men op zoek naar oude foto's. Ook alle aanvullende informatie (bv van mensen die er ooit gewerkt hebben) is welkom

2020-05
Hammondorgels
Er zou vroeger (2de helft vorige eeuw) in Antwerpen een fabriek geweest zijn van Hammond, de bekende electronische orgels. Weet iemand waar die fabriek gelegen was, en of het gebouw nog bestaat? Heeft iemand er meer informatie over ?

2020-07
Fabrieksklok
Ik bezit een staande fabrieks-klok. De kast heeft wel geen enkele waarde en is in een niet zo goeie staat doch het binnenwerk (in messing?) is wel nog intact. Enkel het lamelleke waaraan de slinger komt is stuk doch moet te vervangen zijn. De slinger is er ook nog en ook de wijzerplaat doch deze laatste is wat beschadigd.
De aanbieder schrijft wel "Indien u geïnteresseerd zou zijn had ik er toch graag iets voor gehad". Ook hoop ik dat toch iemand deze klok kan herstellen en een tweede leven geeft. Het zou namelijk zonde zijn dit mooie mechanisme dat hoogstwaarschijnlijk stamt van vòór de oorlog in de container te werpen!
(Zie onderaan afbeeldingen of klik op  2020-07-012020-07-022020-07-03 of  2020-07-04)

2020-08
Biscuiterie Jespers in Mortsel
Eén van onze leden doet onderzoek naar koekjesfabrieken in het Antwerpse en is nu specifiek op zoek naar verhalen en afbeeldingen van de Biscuiterie Jespers in Mortsel, of 'de koekskesfabriek' in de volksmond. De bedrijfsgebouwen in de Van Peborghlei werden in 2012 gesloopt4)
(Zie onderaan afbeeldingen of klik op 2020-08-02, 2020-08-03)
Hij kreeg recent ook een foto van een oude walsmachine voor koekjes/beschuiten uit 1947. Weet iemand hoe deze machine werkte ?
(Zie onderaan afbeelding 2020-08-01)

...