Industrieel erfgoed in Willebroek

Industrieel erfgoed in Willebroek

zaterdag, 10 oktober 2015
provincie: 
Antwerpen
Willebroek
organisator(en): 
Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie - afd. Antwerpen

Willebroek kan terugblikken op een zeer rijk industrieel verleden.
Een aantal grote bedrijven zoals de papierfabriek en ketelmakerij “De Naeyer”, de cokesfabriek, de ammoniakfabriek “ASED” en de constructiewerkhuizen “Den IJzeren” drukten hun stempel op de ontwikkeling van de gemeente en gaven haar een wereldwijde uitstraling.
De industriële activiteit is reeds lang verdwenen uit het centrum van Willebroek, maar de sporen zijn nog onmiskenbaar aanwezig. Het (bedreigd) industrieel erfgoed, maar ook de stedenbouwkundige ontwikkeling getuigen van het industriële en sociale verleden. De integratie van het resterende erfgoed naar de toekomst toe vormt een uitdaging voor het beleid, waarbij het streven naar winstmaximalisatie door projectontwikkelaars en een gebrek aan beschermingsvisie door de overheid de grootste bedreiging vormt.
Onder de deskundige leiding van Erik Nobels (gids Omgevingsfilosofie) verkennen we eerst de wereld van de 19e eeuwse nijveraar en archetypisch patroon Louis De Naeyer, via de laatste restanten van bedrijfsgebouwen maar ook via de arbeiderswijk. We steken het kanaal over via de beroemde Vredesbrug en begeven ons via het kanaal richting stationsbuurt, destijds centrum van industriële bedrijvigheid. Na de wandeling praten wa na over het thema.

Praktisch:
Vertrek om 14:00 (Vredesbrug, Willebroek); einde ca 16:30
8 EUR voor VVIA-leden en hun partner
12 EUR voor niet-leden
inschrijven bij de afdeling Antwerpen via het contactformulier en onmiddellijke overschrijving van het bedrag op rekeningnr. BE09 5230 4648 0657, van VVIA-afdeling Antwerpen met vermelding van naam en aantal deelnemers