Fabrieksburen (Ruisbroek)

Fabrieksburen (Ruisbroek)

zaterdag, 23 september 2017 to zondag, 1 oktober 2017
provincie: 
Vlaams-Brabant
Ruisbroek
organisator(en): 
Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei

De industrialisatie van de Zennevallei kwam rond 1880 op volle toeren. Door de nabijheid van vlotte toegangswegen, het aanbod van goedkope arbeidskrachten en de nabijheid van de grootstad Brussel vestigden tal van grote ondernemers zich in onze streek. Als gevolg hiervan schoten grote industriële complexen en nieuwe arbeiderswijken als paddenstoelen uit de grond.
Deze bedrijven stelden honderden werknemers tewerk en drukten tientallen jaren hun onuitwisbare stempel op het dorpsleven. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een eind aan de bloeiperiode van de meeste ondernemingen. Velen gingen failliet of werden in grotere concerns geïncorporeerd. Dit zorgde ervoor dat de oude industriële gebouwen leeg kwamen te staan. Het voorbije decennium kregen een aantal sites een nieuwe toekomst bv. als bedrijvencentrum of als wooncomplex.

De tentoonstelling “Fabrieksburen. Industrie in de Zennevallei” leert de verhalen kennen van de grote fabrieken zelf, maar ook van de duizenden werknemers en buurtbewoners die de fabrieken een gezicht gaven en wat er na al die jaren van de fabrieken overgebleven is

 

  • 23, 24 en 30 september en 1 oktober (10u tot 18u) in de Onze-Lieve-Vrouw en Jan Ruusbroeckerk - Kerkplein, Ruisbroek