Krachtpatsers. Van spierkracht tot kernenergie

Krachtpatsers. Van spierkracht tot kernenergie

zaterdag, 4 september 2021 to vrijdag, 30 december 2022
provincie: 
[niet in België]
Sas-van-Gent
organisator(en): 
Industriemuseum Zeeland

De nieuwe wisseltentoonstelling in het Industrieel Museum Zeeland te Sas van Gent laat op een (deels) interactieve manier de ontwikkeling van krachtbronnen en gereedschappen vanaf de steentijd tot nu zien.
Van spierkracht tot kernenergie.
De tentoonstelling is vooral gericht op technieken die zijn gebruikt in Zeeland, eerst vooral in de landbouw gebruikt, op boerderijen en bij de verwerking van de landbouwproducten.
Daarnaast het gebruik van krachtbronnen  vanaf de 19e eeuw in Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen, toen in de streek zware industrie werd opgebouwd omdat de bereikbaarheid via de Schelde erg goed was.
Bijzondere toepassing voor Zeeland was het gebruik van watermolens die werken op het getij van de Schelde. Windenergie was en is belangrijk in aan vlakke provincie als Zeeland, getuige de vele klassieke windmolens die het landschap nog sieren en de aanleg van grote windparken op de dammen van de Deltawerken en in zee.
Daarnaast uiteraard stoom, want het eerste collectiestuk van het Industrieel Museum Zeeland was de Van den Kerchove stoommachine die bij de Cokesfabriek door vrijwilligers werd ontmanteld, terug opgebouwd en operationeel werd gemaakt. De stoommachine was oorspronkelijk eigendom van vrienden van het Gentse MIAT en werd in 2019 het officieel aan het museum overgedragen.

 

meer informatie: 
>> meer informatie