Boeken en brochures

Op 13 mei 1987  organiseerde VVIA  voor de werkgroep Toerisme van het Algemeen Nederlands Congres in het Museum voor de Geschiedenis van Wetenschap en Techniek in Gent een studieforum ‘Industrieel Erfgoed, Industrieel Toerisme. Zin? Onzin?’'

De studiedag ging ook ruimer dan het toeristisch aspect, en ging o.m. in op de vraag hoe acties en beleid tussen Vlaanderenen Nederland beter op mekaar zouden kunnen afgestemd worden.
Er werden ook een aantal voor industrieel erfgoedroutes naar voor geschoven - w.o. een textielroute van Noord-Frankrijk tot Zuid-Nederland, waaraan samen met ANC nadien nog

In 1990-91 voerde de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw, samen met een reeks partner-organisaties, een brede campagne om het industrieel erfgoed bekend en populair te maken. Er waren tal van bezoeken, debatten en lezingen, studiedagen, onderwijsactiviteiten, ...
In dat kader verscheen ook een boekje met de veelzeggende titel “Handen Tekort. Pleiten voor Vlaanderens industrieel erfgoed’, waarin tal van vooraanstaanden formuleerden waarom zij  studie, behoud en ontsluiting van industrieel erfgoed belangrijk vonden - en waarom zij dat belangrijk vonden. De veelzeggende tekeningen

Een brochure en een video over de industriële ontwikkeling van de Leie-vallei in West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk

Het eerste route-gidsje dat de door de VVV Industrieel Erfgoed / Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie gepubliceerd werd in het kader van een toeristische campagne en zoektocht in 1987.

Een eerste brochure over herbestemming van industriële panden in Vlaanderen (1985)

Een algemene inleiding over industriële archeologie en het industrieel erfgoed, en wat we in Vlaanderen bezitten. Veel onvermoede aspecten !

Het eerste artikel dat ooit over de arbeiderswijk van Bois-du-Luc verscheen, op een ogenblik dat behoud en bescherming van de cité en de steenkoolmijn nog allesbehalve zeker was.

De auteur besluit "Aussi peut-on formuler le voeu de ne pas voir détruits les anciens bâtiments industriels de Bois-du-Luc et leur machinerie envoyée à la ferraille. Une décision de conservation serait salutaire, et nul doute que les archéologues industriels et les habitants du lieu travailleront avec enthousiasme à la restauration du site dans sa totalité."

De tekst verscheen in twee talen, Frans en Nederlands.

Inh

Het derde route-gidsje dat de door de VVV Industrieel Erfgoed / Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie gepubliceerd werd in het kader van een toeristische campagne en zoektocht in 1987.

Het vierde route-gidsje dat de door de VVV Industrieel Erfgoed / Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie gepubliceerd werd in het kader van een toeristische campagne en zoektocht in 1987.