Tijdslijn
-
2024
7 maart 2024: Adriaan Linters ontving de Sarton-medaille van de Faculteit Ingenieurswetenschappen (UGent). Hij ontving deze "lifetime achievement award" o.w.v zijn sleutelrol in het behoud, het beheer en de ontsluiting van erfgoed in Vlaanderen. Hij gaf er een lezing onder de titel: Het erfgoed van de vuile handen: studie, behoud en ontsluiting van industrieel erfgoed in Vlaanderen.
-
2023
2023 (Oktober): VNODIA vond plaats in het Zuiderpershuis in Antwerpen en stond in het teken van 45 jaar VVIA.
-
2021 -2022
2022: Start van de campagne voor het behoud van het wederopbouwstation van Kortrijk.
2021 was het Europees Jaar van het Spoor.
-
2019
VVIA ontving op 29 november 2019 de European Heritage Award/Europa Nostra Award 2019 for Dedicated Service. De dag voordien stelden wij onze vereniging voor in de 'Excellence fair' tijdens de ‘European Cultural Heritage Summit’.
-
2015
2015-2016: VVIA verleent zijn medewerking aan het Europese COSME-project van EFAITH ‘EumillenialsTOUR’ en zorg voor de uitwisseling van een groep studenten geschiedenis van de Gentse Universiteit met een groep studenten materiële cultuur uit Oldenburg.
2015: VVIA pleitte voor het Europees Jaar van het Industrieel en Technisch Erfgoed, gesteund door meer dan 100 verenigingen uit 18 landen en ontwikkelde een reizende tentoonstelling over beschermd industrieel erfgoed in Vlaanderen, die o.a. te zien was in de historische scheepswerf van Gdansk en het MUBA-stadsmuseum in Barcelona.
-
2010 -2014
2014: Geleid bezoek aan Lyon.
2013 (30 november): Naar aanleiding van de verschijning van het boek ‘Métamorphoses. La réutilisation du patrimoine de l'âge industriel dans la métropole lilloise ’ organiseerde VVIA een denkdag ‘Herbestemming' in Noord-Frankrijk en Zuid-West-Vlaanderen.
2013: VVIA zette zich in voor de redding van de Charlesville, de laatste Congoboot, die in Rostock werd bedreigd. Ondanks bescherming werdk de boot naar Klaipeda gesleept en zonk voor de Poolse kust.
2011: Op 26 januari werd VVIA gehoord tijdens de hoorzitting over het nieuwe decreet Onroerend Erfgoed in de commissie van het Vlaams Parlement. VVIA startte een actie voor het behoud van de restanten van Petroleum Zuid in Antwerpen, wat leidde tot de wettelijke bescherming van enkele representatieve delen.
-
2000 -2009
2009: VVIA probeerde de Scheepsdalebrug in Brugge te redden, één van de meest representatieve en laatste voorbeelden van de Vierendeelbruggen in Vlaanderen. De brug werd gesloopt, maar in samenwerking met een Brugse organisatie kon een onderdeel gered worden. Dat wacht nu nog altijd op een bestemming.
2009: Studiedag in het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol over ‘nucleair erfgoed’ 2009 en studiereis naar Catalonië en leerde er de sites en de activiteiten van de zusterorganisatie AMCTAIC kennen.
2000 (25 november): Vlaams-Nederlandse denkdag in Oostende over het behoud en ontsluiting van varend erfgoed. Omdat de Vlaamse Regering op dat ogenblik werkte aan een decreet op de bescherming van varend erfgoed Decreet op het Varend Erfgoed.
2000: Fusie van ons tijdschrift met de Nederlandse tijdschriften tot het thans vooraanstaande Vlaams-Nederlandse tijdschrift ‘Erfgoed van Industrie en Techniek’. In het kader van de voorbereiding van het Internationaal Jaar van de Vrijwilliger, werd de VVIA-voorzitter A. Linters aangeduid om in de Ad-hoc werkgroep 'Statuut van de Vrijwilliger' van de Raad voor Cultuur te zetelen.
-
1990 -1999
1998-1999: In het kader van educatie rond industrieel erfgoed werd een wedstrijd in klasverband georganiseerd met medewerking van het onderwijsblad Klasse.
1993: VVIA was een van de stichtende leden van de Vlaamse Contactcommissie voor de Monumentenzorg (thans opgegaan in 'Herita')
1991 (April) : De tentoonstelling 'Industrieel Erfgoed in Vlaanderen' werd tijdens Flanders Technology op deze beurs opgesteld. De tentoonstelling werd voor de gelegenheid aangevuld met originele stukken i.v.m. de industriële regio's (steenbakkerijen uit de Rupelstreek, het Limburgse mijnbekken, de vlasregio), een oude drukpers (van de firma Strobbe) en een stoommachine (van de firma Vyncke Warmtetechniek). Deze tentoonstelling reisde daarna door naar het Nationaal Jenevermuseum Hasselt, het Energeia-museum in Langerbrugge, het scheepvaartmuseum in Baasrode en het Provinciaal Casino in Beringen.
1991 Naast zijn reguliere activiteiten pleitte VVIA op tien locaties voor het behoud van industrieel erfgoed, waaronder de Limburgse steenkoolmijnen, de creosoteerwerf in Oostende, het buurtspoorwegmuseum in Schepdaal en de oude pannenbakkerij van Pottelberg . In Baasrode liet VVIA de werken om de droogdokken te dempen stilleggen.
1990 (3-6 September) : TICCIH congres in Brussel, waar VVIA een rapport over industriële archeologie in Vlaanderen voorstelde en verschillende plaatsbezoeken in Vlaanderen organiseerde en begeleidde. Naar aanleiding van dit congres organiseerde VVIA in het gebouw van de Vlaamse Gemeenschap een tentoonstelling 'Industrieel Erfgoed in Vlaanderen', ingehuldigd in aanwezigheid van Minister Waltniel. Nadien reisden de panelen door Vlaanderen.
1990 (15 augustus) : Opendeurdag in de Belgacom creosoteerwerf in Oostende, wat werd herhaald tijdens de Open Monumentendag van 9 september.
-
1985 -1990
1990 (3- 6 september): In het kader van het TICCIH-congres in Brussel organiseerde VVIA de tentoonstelling 'Industrieel Erfgoed in Vlaanderen' in het gebouw van de Vlaamse Gemeenschap, die werd ingehuldigd door Minister Waltniel. De panelen reisden daarna door Vlaanderen.
1990 (15 augustus): Opendeurdag georganiseerd in de Belgacom creosoteerwerf in Oostende
1990 (11-16 juli): Begeleiding door VVIA van de 2de editie van de 'Patrimoniumboot', uitwisseling met de National Trust of Scotland, georganiseerd door de Koning Boudewijnstichting doorheen Vlaanderen
1990 (1maart) Lancering van van de campagne Industrieel Erfgoed in Gent met de publicatie van een gelegenheidsuitgave Handen Tekort.
1989 VVIA verbroederde met de Catalaanse ‘Associació del Museu de la Ciéncia i de la Técnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya'(AMCTAIC, opgericht 1979). VVIA participeerde aan de de Patrimoniumboot, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting om jongeren te sensibiliseren voor erfgoed.
1987 VVIA organiseerde samen met de VVV Industrieel erfgoed en met steun van de Kredietbank (KBC) de zoektocht 'Naar de Wortels van Flanders Technology' in de vijf Vlaamse provincies en resulteerde in zes brochures. Ook werd een stand opgezet op de beurs ‘Flanders Technology’. Dit was tevens het jaar van de eerste lessenreeks Industriële Archeologie (vijf zaterdagen) in samenwerking met het postgraduaat ICR van het Hoger Architectuurinstituut Sint-Lucas Gent.
1986 (4 maart) VVIA was betrokken bij de ontwikkeling en de opening van het EBES-Energeia-museum in de oude elektriciteitscentrale van Langerbrugge. Ter gelegenheid creëerde VVIA een tentoonstelling onder de titel 'Een Verleden voor de Toekomst'.
1985 (4 december) VVIA werkte mee aan het 'Witboek Industrieel en Technisch Erfgoed' uitgegeven door de 'Société Royale Belge des Ingénieurs et des Industriels', dat - in aanwezigheid van een VVIA-delegatie - aan Z.M. Koning Boudewijn overhandigd werd.
1985 Ter gelegenheid van de studiedag over herbestemming van industriële panden organiseerde de VVIA een tentoonstelling 'Breken of Behouden. Hergebruik van industriële panden' (Gent, Gele Zaal) die naderhand nog op verschillende plekken in Vlaanderen en Nederland voorgesteld werd.
-
De beginjaren
1984 VVIA realiseerde de VVIA - voor het eerst opgesteld in het Vlaams Cultureel Centrum 'De Brakke Grond' in Amsterdam - een eerste versie van een rondreizende tentoonstelling 'Industrieel Erfgoed in Vlaanderen'.
1980 Ter gelegenheid van het Vierde Internationaal Congres voor het Behoud van Industrieel Erfgoed (ICCIH'81) bracht VVIA een brochure uit.
1979, tweede werkingsjaar In dit jaar werd onder andere actie gevoerd rond het in 1824 opgerichte, maar begin 20ste eeuw spoorloos verdwenen Musée de l'Industrie. Er werd ondersteuning gegeven bij de bescherming van de voormalige F.X Cartonnerie Winderickx in Alsemberg en een studiedag georganiseerd over het Limburgs Mijnpatrimonium in Beringen en Waterschei.
-
Stichtingsjaar VVIA
1978 (12 december): Een actualiteitswandeling in Ninove, georganiseerd in samenwerking met de Culturele Raad van Ninove, leidde tot de oprichting van een Werkgroep voor Industriële Archeologie in Ninove. De wandeling kreeg uitgebreide aandacht in het BRT-nieuws.
1978 (7 november): Gastlezing in Brussel door Neil Cossons, directeur van het Ironbridge Gorge Museum.
1978 (21 oktober): Gastlezing in Gent door prof. R.A. Buchanan van de Universiteit van Bath.
1978 (7 oktober): Interdisciplinair overleg over de uitdagingen en mogelijkheden van industriële archeologie in Vlaanderen.
1978 (29 juni): Oprichting in Zweden van TICCIH, het Internationale Comité voor de Behoud van Industrieel Erfgoed. VVIA was een van de oprichters en publiceerde het eerste nummer van een berichtenblad.
1978 (1 mei): Oprichting van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw (VVIA).
-
Voorlopers
1976: Opheffing van de vzw Centrum voor Industriële Archeologie.
1975- 1976 (november - januari): Tentoonstelling En toen kwam de Machine over industriële archeologie in Passage 44, Brussel en lokte 82.000 bezoekers. Vlaanderen staat plots in de voorhoede van de zorg voor industrieel erfgoed via de invoer van het monumentendecreet.
1975: De publicatie van het tweede deel van Bouwen door de eeuwen (Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde) vermeldt voor het eerst industriële sites.
1975: Europees Jaar van het Bouwkundig Erfgoed en wettelijke bescherming van de eerste industriële site in België, de jeneverstokerij Stellingwerff/Theunissen in Hasselt.
1974: Oprichting van het Nationaal Centrum voor Industriële Archeologie (CIA) met steun van Gemeentekrediet en de Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid.
1971 (8 december): Oprichting van de Werkgroep Industriële Archeologie van de Rijksuniversiteit Gent (WIARUG), de eerste Belgische organisatie voor industriële archeologie onder leiding van Prof. Jan Dhondt.