Update jan 2025: Toekomst Station Kortrijk: Behoud Erfgoed en Verbetering Mobiliteit Blijven Centraal Staan

Hendrik Nelde

Terwijl de discussie rondom grootschalige infrastructuurprojecten in België aanhoudt, met terechte kritiek op budgetoverschrijdingen, verouderde ontwerpen en lange uitvoeringstermijnen, zet de denktank en werkgroep voor het behoud van het Station Kortrijk ‘Red ons Station’ zich onverminderd in voor een duurzame en toekomstgerichte oplossing.

In tegenstelling tot projecten elders in het land, (zoals Bergen/Mons, Gent en Mechelen) waar afbraak en nieuwbouw vaak als enige optie worden beschouwd, blijft de werkgroep standvastig pleiten voor het behoud van het bestaande stationsgebouw als waardevol erfgoed:

  •  Twee gerenommeerde architecten met expertise hebben zich gebogen over de resultaten van de door VVIA georganiseerde ideeënwedstrijd, dit ondanks de aanvankelijke afwezigheid van vertegenwoordigers van Stad Kortrijk en NMBS bij de presentatie en huldiging van de laureaten.
  • De Raad voor Vergunningenbetwistingen zal deze maand nog bijeenkomen om de betrokken partijen een laatste keer te horen, alvorens een definitieve uitspraak te doen. Deze uitspraak is cruciaal, aangezien de werkgroep zich verzet tegen een vergunning die geen rekening houdt met het waardevolle erfgoed en blindelings kiest voor afbraak en nieuwbouw.

De werkgroep benadrukt het belang van de Wederopbouwarchitectuur, die in buurlanden al jarenlang beschermd wordt. Bovendien wijst men op de on-duurzaamheid van afbraak en wederopbouw, in tegenstelling tot renovatie en herbestemming van het bestaande gebouw, dat na een opknapbeurt nog vele generaties dienst kan doen.

Kernpunten:

  • Behoud Erfgoed: De werkgroep pleit voor het behoud van het bestaande stationsgebouw als belangrijk voorbeeld van Wederopbouwarchitectuur.
  • Duurzaamheid: Renovatie en herbestemming zijn véél duurzamer dan afbraak en nieuwbouw.
  • Mobiliteit en Toegankelijkheid: De werkgroep erkent de noodzaak tot verbetering van de mobiliteit en toegankelijkheid van het station en pleit actief voor actie hieromtrent.
  • Alternatieve Aanpak: De werkgroep streeft naar een efficiëntere en kosten- effectievere aanpak dan grootschalige nieuwbouwprojecten, met aandacht voor alle (West-) Vlaamse stations.
  • Juridisch Traject: De beslissing van de Raad voor Vergunningenbetwistingen wordt met spanning afgewacht.

Conclusie: De werkgroep benadrukt dat het behoud van het Kortrijkse station samengaat met de noodzaak tot verbetering van de mobiliteit en toegankelijkheid. De middelen die bespaard worden door geen volledig nieuw station te bouwen, kunnen worden ingezet voor verbeteringen ten behoeve van reizigers, passanten en omwonenden. In plaats van 10 tot 15 jaar bouwoverlast en exploderende kosten voor nieuwbouw, pleit de werkgroep voor een doordachte aanpak die ten goede kan komen aan alle (West-) Vlaamse stations en waar toekomstige generaties dankbaar voor zullen zijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Contactpersoon Hendrik Nelde, voorzitter VVIA vzw. hendrik@nelde.be of via Whatsapp 0475 24 37 36 

Meer lezen