
MUST Museum voor textiel
De Biesestraat 2
9600 Ronse
België
De textielindustrie drukte in de 19de - begin 20ste eeuw haar stempel op de ontwikkeling van de stad Ronse. Na de Eerste Wereldoorlog schoten de textielbedrijven in Ronse als paddenstoelen uit de grond – er waren er in die tijd wel meer dan 500. Dankzij de bloeiende textielnijverheid floreerde architectuur, cultuur en kunst. In de jaren '60 ging de nijverheid
Nadien bezoek je de oude textielfabriek "Cambier-Robette" in de Hoge Mote. Hier zie je het productieproces van grondstof tot afgewerkt product. Onder begeleiding van de stadsgids kan je de afdelingen grondstoffen, voorbereiding en weverij bezichtigen, evenals het labo, het atelier van de meestergast en de stoommachine. Een van de paradepaardjes van het Must is ongetwijfeld de weverij, waar de bezoeker een overzicht krijgt van de technische evolutie in deze sector tussen 1900 en 2000, en wel aan de hand van een 40-tal werkende getouwen. De oudste gaat terug tot in de jaren 1920.
Het MUST is ondergebracht in de oude Cambier-Robette textielfabriek, in het hartje van de stad. Het textielmuseum focust op alle aspecten van het proces - van grondstof tot het afgewerkte product. Een van de paradepaardjes van het MUST is de weverij, waar de bezoeker een overzicht krijgt van de technische evolutie aan de hand van een 40tal werkende getouwen. Je leert er ook meer over de leefomstandigheden van de arbeiders, de impact op de streek en de overblijfsels die je vandaag in het straatbeeld nog kan ontdekken.
Overal waar je wandelt ontdek je stille getuigen van dit fascinerende verleden.
Het spinnen, verven en weven van garen was een activiteit die de Ronsenaars stevig in de vinger hadden. Het vakmanschap, de productiemethoden en de materialen worden mooi in de verf gezet in dit unieke museum. De geweldige collectie weefmachines trekt meteen de aandacht. Er staan er wel 40 voor je uitgestald. De oudste gaat terug tot in de jaren 1920, toen de industrie groeide als kool. Niet schrikken als er eentje in gang wordt gezet, want de oude weefmachines werken nog bijna allemaal.
Combineer het bezoek met een stadswandeling. De wandeling leidt je langs talloze scheddaken, still getuigen van de talloze textielfabrieken en de adembenemende Art-Décovilla’s die de lokale textielbronnen lieten optrekken.
Sta ook stil bij het station van Ronse.
In 1857 werd de spoorwegonderneming Compagnie du chemin de fer Hainaut et Flandres opgericht met als doel het bouwen van een spoorlijn tussen Gent en de Borinage teneinde de steenkool uit de Borinage via de haven van Gent te kunnen verschepen. Op 1 september 1861 werd de verlening naar Saint_Ghislain over Ronse ingehuldigd. Het eerste station was een eenvoudig bakstenen gebouw bestaande uit 3 delen: één hoog middendeel (twee verdiepingen) geflankeerd door twee lagere vleugels bestaande uit slecht één bouwlaag en één travee. Het station werd al gauw te klein en moest vervangen worden. Brugge had een gelijkaardig probleem. Men besloot toen maar om ontwerp- en materiaalkosten te sparen om het station van Brugge "te verplaatsen" naar Ronse. Dit gebeurde in 1879: het gebouw werd steen voor steen gedemonteerd, op de trein naar Ronse geladen en daar terug heropgebouwd. Het gebouw werd er ingehuldigd in 1881.