
Scheepsdalebrug Brugge
Scheepsdalelaan
8000 Brugge
België
GESLOOPT IN 2009, ONDANKS MASSAAL PROTEST UIT BINNEN- EN BUITENLAND
EEN STUK VAN DE BRUG (ca 9 ton) WERD DOOR LOKALE ACTIEVOERDERS EN VVIA GERED EN IS BESCHIKBAAR VOOR DEGENE DIE HET TOT MONUMENT TER ERE VAN VIERENDEEL WIL OMVORMEN
Volgens gegevens waarover we beschikken is de Scheepsdalebrug in Brugge de oudste Vierendeel-brug die in ons land nog bestaat en vermoedelijk de oudste in de wereld. Ze is nog geklonken volgens de principes van ir. Vierendeel, de meeste andere zijn gelast. Vermoedelijk is het ook de enige Vierendeel-draaibrug in de wereld.
De Scheepsdalebrug verving na de eerste wereldoorlog een vernielde brug. De plannen werden opgemaakt op 26 juni 1926 en goedgekeurd door Arthur Vierendeel op 1 maart 1928. De brug zou echter pas in 1932-1933 gebouwd zijn door de Brugeoise.
De andere Vierendeelbruggen werden in de tweede wereldoorlog vernield. Er bestaat nog een z.g. 'Vierendeelbrug' in Drongen die in 1926 gebouwd werd - maar deze laatste is in tegenstelling tot de echte Vierendeelbruggen in beton uitgevoerd en dus geen typisch Vierendeel-product.
Ingenieur Arthur Vierendeel (1852-1940) bezorgde einde vorige eeuw de metaalconstructie volledig nieuwe principes door diagonaalloze metalen liggers te ontwerpen. Zijn rekenmodel was revolutionair en ingenieur Vierendeel oogste lof uit heel de wereld. In feite was hij de grootste vernieuwer van het bouwen in metaal na Eiffel - jammer genoeg zijn we ons daarvan te weinig bewust...
De Vlaamse Bouwmeester lanceerde in 2007 een open oproep voor de bouw van een nieuwe brug waarbij enkel gesteld werd dat de brug "erg verouderd" was, maar volledig voorbij gegaan werd aan de historische waarde ervan. Voor de bouw van een nieuwe brug werd een budget van 3 miljoen euro vooropgesteld, maar dat is nu al opgelopen tot 7 miljoen.
Ook bij de diensten van ruimtelijke ordening, monumentenzorg, de stad Brugge,... was zogezegd niemand op de hoogte van de unieke waarde van deze brug - en daardoor werd 'en stoemmelings' een slopingsvergunning zonder voorwaarden afgeleverd. Toch was de stad en waren verschillende diensten reeds in 2006 en 2007 door lokale groepen gewezen op het belang van de brug - zonder daarbij gehoor te krijgen.
In elk beschaafd land zou zoiets niet kunnen gebeuren, bij ons wel.
Meer info:
- In 1989 verscheen er een monografie over Arthur Vierendeel, Hoofdingenieur-Directeur Provinciale Technische Dienst West-Vlaanderen, Hoogleraar Katholieke Universiteit Leuven, ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het Departement Burgerlijke Bouwkunde van de K.U.Leuven. Auteurs waren prof. Jean Berlamont, lic. J. Timmerman, prof. G. De Roeck en prof. F. Mortelmans. Deze publicatie werd uitgegeven in samenwerking tussen het Provinciebestuur van West-Vlaanderen en de K.U.Leuven. De toenmalige gouverneur, Olivier Vanneste, schreef een lovend voorwoord.
- The Writings of Belgian Engineer Arthur Vierendeel (1852-1940): Homo Universalis or Contemporary Propagandist? (abstract van een lezing tijdens het Third International Congress on Construction History, Cottbus, Mei 2009)
- Patricia Radelet-De Grave: (Jules) Arthur Vierendeel. Erfinder des Trägers ohne Diagonalen, in: Bauzeitung, 8, 2003, pp. 84-87
: |
: |
algemeen: Wikipedia over Vierendeel - zijn volledige Cours de stabilité des constructions vind je op Archive.org over Vierendeel-bruggen: Website van Karel Roose over de toekomstige nieuwe brug:
over de huidige Scheepsdalebrug:
De afloop... 01.09.2009: Ministers Bourgeois (monumentenzorg en toerisme) en Crevits (openbare werken en mobiliteit) beslissen dat het bewaren van de brug onmogelijk is, en zullen ook geen stukje ervan recupereren als monument
En het vervolg...
Ondanks enorme tegenstand toch een stuk van de brug gered...
|