Themanummer Bruggen

Erfgoed van Industrie en Techniek

Bruggen vormen opvallende en vaak ingenieuze constructies in het landschap. Niet zonder reden noemt men ze vaan ‘kunstwerken’.
Dit laatste nummer van de jaargang 2020 zet een aantal bruggen in de schijnwerpers.
Een eerste gaat over de herbestemming van een aantal oude spoorbruggen van de voormalige spoorlijn Lage Zwalums – ’s-Hertogenbosch in Nederland. 

Iedereen kent de grote Maria Pia  en de Luiz I  metalen boogbruggen in Portugal. Ze werden beide ontworen door Théophile Seyrig, de eerste voor Eiffel & Cie. Na een conflict met EIffel trok Seyrig er et des Ateliers de Willebroeck. Die haalde voor de neus van Eiffel de aanbesteding binnen. 

In Halle moest het kanaal Brussel-Charleroi de Zenne kruisen. Daarvoor werd een kanaal-viaduct gebouwd, de ‘pont canal’ (1823-1832). Tijdens de modernisering van het kanaal in 1936 werd het viaduct vervangen door een duiker waarin de Zenne onder het kanaal stroomt.
De Lata-brug in Dùrcal, nabij Granada, stond lang bekend als een Eiffel-brug, maar blijkt door de firma Lecoq uit Halle gerealiseerd.

De Belgisce ingenieur Gérard Macquet introduceerde negentiende-eeuwse Europese brugconstructies in de Canadese provicie Québec. De laatste zes bewaarde ‘Macquetbruggen’staannu bekend als mijlpalen in de geschiedenis van de bruggenbouw en burgerlijke bouwkunde in Canada.

De spoorbrug uit 1906 in Pilichowice in Neder-Silesië (Polen) was tot in 2016 in gebruik, en werd nadien een toeristische attractie. In 2020 kwam een plan boven water waarbij Amerikaanse filmmakers voor de reeks ‘Mission Impossible’ een scène wilden filmen, waarbij de brug zou opgeblazen worden terwijl er een trein over rijdt. Alhoewel zij oorspronkelijk een fiat kregen wist een internationale campagne het plan tegen te houden.

Image
Jaar
2022
Jaargang
32
Nummer
4
Uitgever
Stichting Erfgoed