Tijdschrift Erfgoed van Industrie en Techniek
Erfgoed van Industrie en Techniek
- Het Berchemse Super Service Station (1950-1966) of hoe het naoorlogse optimisme soms haar eigen kinderen verzwolg
De opkomst van de auto tijdens het interbellum leidde tot het ontstaan van tankstations, die later – naar Amerikaans voorbeeld – aangevuld werden met plekken voor onderhoud van de wagens. In 1946 werd een eerste bouwaanvraag ingediend voor de oprichting van een service-station in Berchem, maar die werd afgewezen. In 1948 werd een aanvraag ingediend voor het futuristisch BSSS, het Berchem Super Service Station, dat geopend werd in september 1950. Het verdween in 1966 om plaats te maken voor de nieuwe snelweginfrastructuur - ENKA Ede: een toekomst voor het verleden
ENKA was een Nederlands, en later internationaal bedrijf dat kunstvezels vervaardigde. De naam staat voor Nederlandse Kunstzijdefabriek, waarvan de afkorting wordt uitgesproken als 'enka'. De eerste fabriek werd in 1913 in Arhem geopend, in 1922 kwam een imposante tweede fabriek in Ede. In de loop van de 20ste eeuw groeide Enka (later onder de hoede van AKZO) uit tot een grote internationale speler in de kunstvezelindustrie.
In 2002 werd ENKA Ede gesloten. De zone is nu in ontwikkeling door BOEi, de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed - Industrial Heritage Reloaded.
Dit is een verslag van het TICCIH-congres in Montréal (Canada), van de achttiende editie van de wereldcongressen van The International Committee for the Conservation of the Industrial Heritage. - In Sint-Niklaas mag over asbest niet gesproken worden.
Asbest is een minerale vezel en, gemengd met portland-cement, werd het vanaf 1900 gebruikt voor de vervaardiging van golfplaten, ‘Eternit’. België, waar de productie van Eternit in 1905 begon, kreeg vanaf het interbellum de eer dat het gebruik van asbest per hoofd van de bevolking het hoogst was in de wereld. In de jaren 1960 bleek echter het verband tussen asbest en het optreden van kanker – een verband dat door de industrie lang verzwegen en verdrongen werd. Pas in 2005, vijfendertig jaar nadat het gevaar vastgesteld was, volgde in de Europese Unie een verbod op de productie en het gebruik van asbest. In Sint-Niklaas werd in 2017 het bestaan van een slecht beheerd asbeststort gevonden op het fabrieksterrein van SVK (Scheerders-Van Kerckhove) en bleek nadien het groot aantal aan asbest gekoppelde kankergevallen in de stad