Industriële herbestemming in Rijsel en Roubaix

Industriële herbestemming in Rijsel en Roubaix

vrijdag, 9 juni 2017
provincie: 
[niet in België]
Rijsel - Tourcoing - Roubaix
organisator(en): 
VormingPlus Midden- en Zuid-West-Vlaandereni.s.m. VVIA afd West-Vlaanderen

De metropool Rijsel heeft een indrukwekkend industrieel erfgoed dat gerestaureerd en herbestemd wordt. We worden een hele dag rondgeleid langsheen uitzonderlijke gebouwen die intussen een nieuw leven kregen - van woningen tot burelen, universiteit, tentoonstellingszalen, broedplaatsen voor nieuwe technieken,... Jonge kunstenaars en ambachtslui vinden er nu een onderkomen in waar ooit arbeiders in de textiel en andere sectoren producten creëerden.

We bezoeken de wijk Lille-Moulins (waar de herbestemmingsbeweging begon) en trekken dan naar Tourcoing en Roubaix. We gaan zeker op bezoek bij  ‘Le Non Lieu’, letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. De plaats wordt momenteel gebruikt voor het creatief en artistiek omgaan met en in industrieel erfgoed.

Tijdens deze daguitstap bekijken we succesvolle herbestemmingsprojecten, maar ook gemiste kansen. Wat is de rol van de Franse overheid in het herbestemmen en investeren? En hoe creëert Rijsel ruimte, parken en groene rustpunten in de stad?

We verplaatsen ons met de metro. ’s Middags lunchen we in een sociaal restaurant, in een herbestemd pand (beide inbegrepen in de prijs).
Kostprijs: 35 euro

Meer informatie en inschrijven via Vormingplus Zuid- & Midden-West-Vlaanderen