Een glas op 2020

de Verbeke Foundation in Kemzeke

Een glas op de toekomst van VVIA
Voorbije jaren waren op zijn minst 'hectisch'. In 2015 was er het Jaar van het Industrieel Erfgoed, in 2018 het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed en vierden we ons 40-jarig bestaan. We werden door de toenmalige minister-president Geert Bourgeois ontvangen, die ons 'een gewaardeerde luis in de pels' noemde.
Vorig jaar wisten we samen met Limburgse organisaties de opheffing van de bescherming - en dus de sloiping van een groot deel - van de kolenwasserij van Beringen af te blokken, en werden we onderscheiden met een 'European Heritage Award / Europa Nostra Award 2019 for Dedicated Service.

Daar mocht wel een glas op geklonken worden.
Maar vooral op de toekomst, want in 2028 willen we met evenveel verve ons halfeeuwfeest kunnen vieren.
We organiseerden onze nieuwjaarsdrink op 25 januari in de Verbeke Foundation in Kemzeke - een eigenzinnig privaat kunstmuseum dat veel doet met oude industriële en technische relicten, en waar oude en nieuwe technieken naast mekaar in dialoog gaan.
Onze leden kregen een uur boeiende rondleiding, die nog véél langer had kunnen duren, op het terrein. Er is veel te zien en te beleven, en velen zullen er nog wel eens terug naartoe trekken.
Tijdens het officiële gedeelte waren zijn er twee belangrijke mededelingen.
Onze voorzitter - trekker of duwer van de kar sedert 1978 - gaf te kennen dat hij volgend jaar in april de gezegende leeftijd van 70 jaar zal bereiken, en dat hij tegen dan de fakkel wil doorgeven. Hij zette in zijn lezing niet alleen de belangrijkste verworvenheden en uitgangspunten van de VVIA-werking op een rijtje, maar vooral de uitdagingen voor volgende jaren. De volledige tekst van zijn lezing vind je hier.

En daarnaast werd bekendgemaakt wat de huidige bestemming is van de door VVIA geredde bibliotheek van het vroegere nationale Ministerie van Openbare Werken
 

U kunt VVIA steunen
word lid
... dank zij U halen we ons half eeuwfeest in 2028