provincie Antwerpen

Koninklijk Stapelhuis - gesloopt

De VVIA-afdeling in de provincie Antwerpen wil binnen deze provincie belangstellenden, vrijwilligers en verenigingen, samen brengen ten voordele van studie, behoud en ontsluiting van het industrieel en technisch erfgoed van de provincie.
De provincie Antwerpen heeft véél industrieel erfgoed te bieden, maar te veel daarvan zit nog onder de radar. Met de regelmaat van een klok verdwijnen objecten, worden boeiende gebouwen en sites gesloopt.

De provincie heeft uiteraard een belangrijk erfgoed dat met transport te maken heeft: de Antwerpse haven met zijn kaaien, pakhuizen, havenkranen; de kanalen met sluizen, de oude spoorweglijnen en stations, bruggen,...
Het was een nijvere provincie, met zowel zware nijverheden (nonferro, chemie, petroleum,...), de verwerking van bodemrijkdommen (zand, klei,...) als vele KMO's (brouwerijen, jeneverstokerijen, diamantslijperijen, visrokerijen, maalderijen en molens,...). Daarnaast kwamen er in de loop van voorbije eeuwen een aantal typische nijvergheden tot stand, zoals de productie van speelkaarten en gespecialiseerde drukkerijen-uitgeverijen, de vervaardiging van fototopapier, auto- en zelfs vliegtuigconstructie.
En we mogen niet vergeten dat in Mol de eerste civiele kernreactor van Europa in 1956 opgestart werd, en zich hier één van de belangrijkste nucleaire onderzoekscentra ontwikkelde.

Hoe kunnen we ons samen voor dit erfgoed inzetten ?
Als je op één of andere manier wil meewerken, ideeën of voorstellen hebt voor de aanpak in de provincie Antwerpen, neem dan met de afdeling contact op via het contactformulier

 

 

deze pagina is nog in voorbereiding
--> zie ook onze oude website www.vvia.be (gearchiveerd)