Serenades voor fabrieksschoorstenen

maandag, 9 april 2018
VVIA
schoorsteenschoorsteenschoorsteen

Een serenade voor een schoorsteen...
Mei is de fabrieksschoorstenen-maand in het kader van de industrieel erfgoed-campagne van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed (EYCH2018)

Als onderdeel van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, worden de fabrieksschoorstenen tijdens de maand mei centraal geplaatst in de campagne voor industrieel erfgoed.
Er worden in de verschillende Europese landen allerhande activiteiten georganiseerd om te pleiten voor het behoud en restauratie van deze merktekens in het stedelijk landschap en op het platteland. Het zijn van ver zichtbare symbolen van de plekken waar mensen ooit werkten en de sociale en economische ontwikkeling van een streek bepaalden.
Fabrieksschoorstenen zijn echter ook bedreigd. Van de vaak honderden die het beeld uitmaakten van eender welke industriële stad of regio, blijven er nu vaak maar een handvol over.
 
Maar, er wordt vooral gemikt op een campagne ‘Serenade voor een fabrieksschoorsteen’ op 9 mei.
Deze actie sluit aan bij de oproep die door Placido Domingo en Europa Nostra gelanceerd werd, de #Ode2Joy challenge - om op 9 mei, Dag van Europa, op een creatieve wijze de “Ode an die Freude” uit de 9de Symfonie van Ludwig van Beethoven aan een historisch monument uit te voeren.

EFAITH, de Europese Federatie van Verenigingen voor Industrieel en Technisch Erfgoed, vertaalt dit naar de fabrieksschoorstenen, en vraagt iedereen om op 9 mei met (een) muzikant(en) of (een) zanger(s) dit bekende muziekstuk aan een schoorsteen op te voeren.
Overigens moet je hiervoor geen symfonisch orkest inhuren. Het kan samen met een muziekacademie of de lokale harmonie of fanfare, een zangkoortje, of één instrumentalist (van saxofoon tot doedelzak en van cello tot ukulele,...). Wees creatief, en maak er van iets plezierigs en attractief, dat de buurt naar de schoorsteen doet opkijken.
Maak er een muzikale happening van - zet de fabrieksschoorsteen via muziek als een baken in de buurt.
Registreer het evenement op film of maak er een reeks foto’s van, en deel die via de sociale media. Stuur het filmpje of de foto’s ook naar het EFAITH secretariaat, die al deze zal verwerken tot een algemeen overzicht. Als je het evenement vooraf aankondigt, dan zal dat ook via de centrale webpagina van de schoorsteencampagne aangekondigd worden
Verschillende versies van de partituur kunt U hier downloaden : http://nl.cantorion.org/music/119/Symfonie-nr.-9-(Symphony-No.-9)-Ode-an-die-Freude-(Ode-To-Joy)
Maar natuurlijk, ook alle andere creatieve ideeën en acties die bijdragen tot het ‘in the picture’ plaatsen van de nog resterende fabrieksschoorstenen, zijn mogelijk en komen in aanmerking voor het officiële logo van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Wie er in Vlaanderen wil/kan aan meewerken contacteert VVIA via ons contactformulier
 

IN DE PERS