Vier Belgische musea genomineerd voor Europees Museum van het Jaar

donderdag, 26 november 2015
EMYA / VVIA
European Museum of the Year Awards

Het Nationaal Jenevermuseum in Hasselt, het Kasteel van Gaasbeek in Lennik, het Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel en Texture, het museum over Leie en Vlas in Kortrijk zijn de 4 Belgische musea die genomineerd zijn voor de prijs van Europees Museum van het Jaar. Dat blijkt uit de lijst met 49 kanshebbers die het organiserende European Museum Forum heeft bekendgemaakt.

 

De prijs voor het Europees Museum van het Jaar werd in 1977 voor het eerst uitgereikt, onder auspiciën van de Europese Raad. Het doel was om innovatieve museumwerkingen in de kijker te plaatsen. De prijzen gingen in het verleden naar musea die hun blik verbreedden van de collectie naar het brede maatschappelijke veld. Een van de uitgangspunten is dan ook een "outstanding public quality", of een voortreffelijke maatschappelijke rol. Door die focus hebben ook musea met een minder grote of unieke collectie een kans om te winnen.

Een van de vier Belgische kanshebbers is het pas totaal vernieuwde Jenevermuseum in Hasselt. Sinds enkele maanden wordt op een nieuwe, frisse en interactieve manier alles verteld over de geschiedenis en fabricage van de jenever. "Interactie en de smaak van het product krijgen vandaag evenveel aandacht als het wetenschappelijke verhaal en de historische achtergrond", aldus Davy Jacobs, conservator van het Jenevermuseum. Het Hasseltse museum sprak de jury aan omwille van de beleving, die onder meer gecreëerd wordt met cocktailworkshops of jazzconcerten.

Alhoewel de 'gewone' musea de meeste aandacht krijgen, zijn er nog een reeks genomineerde musea uit de sector industrieel en technisch erfgoed: het Fins Postmuseum, 'Porceleinwereld' in het Duitse Leuchtenburg, het typografisch en drukkerijmuseum van Chania (Kreta), het  Vest-Agder Museum met zijn museumhaven in Noorwegen, het Pagos del Rey Wijnmuseum in Zamora (Spanje), het Baksteen- en Tegelmuseum in Hagendorn (Zwitserland) en ook het Watermuseum in Londen.
Er werden geen Waalse musea genomineerd.

Voor België zetelt Wim De Vos in het nominatie-paneel. Hij is voormalig medewerker van het Museum voor Natuurwetenschappen, voorzitter van de Vlaamse Museumvereniging (nu ICOM Vlaanderen) thans communicatie-manager en senior adviseur bij  BELSPO (Federaal Wetenschapsbeleid, volgens de website van de EMYA o.m. adviseur bij Staatssecretaris de federale staatssecretaris bevoegd voor de Federale Wetenschappelijke Instellingen maar hij staat niet bij haar kabinet vermeld)