Fotowedstrijd Herbergen in de Westhoek

zondag, 6 november 2016
Mout- en Brouwhuis De Snoek
Bezoek eens een herberg - en maak er een documentaire foto

Sinds mensenheugenis spelen herbergen een zeer belangrijke rol in het sociale leven in steden en dorpen. De laatste decennia verdwijnen ze echter steeds meer uit het straatbeeld en dreigt het sociaal weefsel steeds dunner en dunner te worden. Radicaal digitaal lijkt ook het persoonlijk menselijk contact aan te vreten: praten aan de toog in een gezellig drukke herberg digitaliseert tot geïllustreerde facebook-berichtjes achter een laptop of tablet in een eenzaam achterkamertje

Voor het Mout- & Brouwhuis de Snoek is het hoogtijd om de herberg en het herbergleven manifest in de kijker te plaatsen. Daarom stelt het museum-van-de-dorst het werkingsjaar 2017 volledig in het teken van de herberg en het herbergleven, de dorpsherberg als dé ontmoetingsplaats van en voor mensen. De hoofdactiviteit wordt een fotoconcours en -tentoonstelling, die geflankeerd zal worden met diverse herbergactiviteiten. 

Esthetische foto's zijn daarbij zeker welkom, maar de klemtoon van de wedstrijd en bijgevolg ook de tentoonstelling ligt op de eerste plaats op het documentaire karakter.
Het Mout- & Brouwhuis wil op de eerste plaats de rol van de hedendaagse herberg in het maatschappelijke leven van de Westhoek in beeld  brengen: de herberg als lokaal van verenigingen, als 'speelhol' van biljarters, vogelpikkers, kaarters en volkssporters, als 'place for date' en andere rendez-vous, de plek die, 'hip' en 'cool' of ouderwets, sowieso het uur uit het oog verliest, het oord waar de brouwer trakteert, de bazin de plak zwaait, gelachen en geschreid wordt, gefoefeld en bedisseld, de toog als biechtstoel dient, de dronkaard niet langer zijn 'voorlaatste' krijgt, … en de wereld verbeterd wordt… om alles bij het oude te laten, op enkele rebelse uitzonderingen na.

De jacht op herbergen en hun dagdagelijks reilen en zeilen beperkt zich tot de 18 Westhoekgemeenten: Alveringem – De Panne – Diksmuide – Heuvelland – Houthulst – Ieper – Koekelare - Koksijde – Kortemark – Langemark-Poelkapelle – Lo-Reninge - Mesen – Nieuwpoort - Poperinge – Veurne – Vleteren – Wervik – Zonnebeke. Met deze geografische afbakening beoogt het Mout- & Brouwhuis immers een staalkaart samen te stellen van de herbergen en het volkse herbergleven in een duidelijk omschreven gebied, dat zich leent om binnen 20 jaar aan een nieuwe fotografische registratie afgetoetst te worden.

Dit unieke erfgoedproject kan echter maar lukken met uw medewerking.
Een groot fotograaf moet u zeker niet zijn. Integendeel, de loper wordt op de eerste plaats voor u én niet voor die Magnum-fotograaf uitgerold. Gewoon één van de vele facetten van het herberggebeuren registreren en u maakt reeds kans als kandidaat-winnaar. De fair play van het concours wordt gegarandeerd door het reglement. En zoals u kan lezen, het geeft u meer dan één excuus om in de komende maanden op kroegentocht te gaan.
Waarop dan nog gewacht?