sloping hoogoven van Seraing

woensdag, 9 november 2016
PIWB
De hoogoven van Seraing

Op 4 januari werd aanvang gemaakt met de afbraak van hoogoven nr 6 van Seraing. Oorspronkelijk was voorzien dat de werken 200 dagen zouden duren, maar dat wordt langer. Nu wordt gestart met de voorbereiding van de volgende fase, de dynamitering van de hoogoven zelf. Daarvoor hadden de werken eigenlijk al op 29 september moeten starten, maar er trad vertraging op.
Voor de sloping werd door Acelor-Mittal een afzonderlijk consortium SMLD opgericht, bestaande uit de firma's Martens, Wanty en Oxytec. Dit neemt ook een 15-tal oud-werknemers van de hoogoven in dienst.
Uiteindelijk zullen alle opkuiswerkzaamheden ruim drie jaar in beslag nemen, want er moet ook heel wat asbest verwijderd en de terreinen moeten gesaneerd worden. De operatie omvat zo'n 25 hectaren, en de kosten worden geschat op 43,8 miljoen euro (voor industriële herbestemming) en 64,5 miljoen euro (voor woningbouw)
In de plaats komt ook een nieuwe stedelijke laan en een park - als symbool van de economische heropleving van het Luikse.

reportage regionale televisie RTC Télé Liège

De eigenlijke dag dat de stalen reus tegen de grond gaat is nog niet bekend, maar onze collegae van de PIWB, de vzw Patrimoine Industriel Wallonie-Bruxelles, roepen iedereen op om gewapend met een fototoestel de laatste dagen en uren van de hoogoven te vereeuwigen.

Meer informatie op een pagina op de website van de PIWB - die vanaf nu ook voortdurend geactualiseerd zal worden