Studenten geschiedenis Gent op weg naar Bremen voor uitwisseling rond industrieel erfgoed

maandag, 21 maart 2016
VVIA
Vlaamse Geschiedkundige Kring VGK klaar voor vertrek naar Bremen

Einde vorig jaar keurde de Europese Commissie een COSME-project goed over educatief industrieel erfgoedtoerisme, EUmillenialsTOUR. E-FAITH, de Europese Federatie van Verenigingen voor Industrieel en Technisch Erfgoed is één van de partners, en via E-FAITH participeert ook onze Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie in het project. Het project richt zich tot leerlingen van de derde graad van het secundair onderwijs en studenten hoger onderwijs.
In het kader daarvan worden een aantal tests gedaan, o.m. uitwisselingen tussen studenten uit Italië, Engeland, Duitsland en Vlaanderen.
Voor Vlaanderen kon VVIA een uitwisseling regelen tussen de vereniging van de studenten geschiedenis van Gent, de Vlaamse Geschiedkundige Kring (die tussen haakjes in illo tempore mee aan de wieg stond van de industriële archeologie in Vlaanderen) en studenten van de opleiding ‘materiêle cultuur’ van de Universiteit van Oldenburg nabij Bremen.

De Gentse studenten vertrokken vanavond vanuit Zaventem met het vliegtuig richting Bremen - maar de geplande vlucht bleek geschrapt zodat ze nu een omwegje via Hamburg moeten maken.
Voor morgen staat een bezoek op het programma aan de Baumwollbörse (ooit de belangrijkste beurs voor katoen op het Europese continent), een boottocht naar het Hafenmuseum Speicher en nadien de Holz und Fabrikenhafen. Volgende dagen komen dan nog een stadswandeling in Bremen, en bezoeken aan het Nordwestdeutsches Museum für IndustrieKultur in Delmenhorst, het Fablab in de universiteit van Bremen, het Tuchmacher Museum in Bramsche,...
De studenten van Oldenburg komen op bezoek naar Vlaanderen van 31 maart tot 3 april. Wij vergasten hen op een programma in Gent, Oudenaarde, Ronse, Menen en Komen.
Iedereen wordt alvast uitgenodigd om deze studenten te verwelkomen op 31 maart om 14u30 in het Sint-Pietersstation van Gent, of omstreeks 19u in de Turbinezaal van de Therminal (waar tijdens de Paasvakantie ook de VVIA-tentoonstelling "Beschermd Industrieel Erfgoed in Vlaanderen 1975-2015" opgesteld staat.

Via deze webpagina houden we jullie verder op de hoogte van deze uitwisseling