NMBS verkoopt station van Melle

woensdag, 10 augustus 2016
VVIA
Het station van Melle - oude postkaartHet station van Melle - oude postkaart

Na een bericht van NMBS en via het persbureau Belga verschenen in de pers een reeks artikels waarin de openbare verkoop van het beschermde spoorwegstation van Melle aangekondigd werd. Voor de historische gegevens ging iedereen blijkbaar bij Wikipedia te rade... waardoor het station onmiddellijk uitgeroepen werd tot "een van de oudste bakstenen spoorstations van de wereld, het werd gebouwd tussen 1835 en 1837".
Ook in de Erfgoeddatabank van het Land van Rode wordt voor de bouw naar de jaren 1830 verwezen - bij een foto van het station vroeger
Hoe deze info in Wikipedia terecht kwam weten we niet - maar ze klopt in elk geval niet.
Het station werd op 9 juni 2004 wettelijk beschermd als monument. Bij het beschermingsdossier hoort telkens een historisch dossier. Aldus komen we via de inventaris van het bouwkundig erfgoed te weet dat het station "in 1853 door de Staatsspoorwegen gebouwd [werd] ter vervanging van een ouder bureaugebouwtje dat reeds in 1848 werd vermeld", en vervolgens nog een reeks aanpassingen en een uitbreiding in 1886.
Het station werd in 2004 gesloten. De NMBS deed geen onderhoud of instandhoudingswerken meer (waartoe ze als eigenaar van een beschermd monument eigenlijk verplicht zijn) zodat het station zienderogen begon te vervallen. Omdat de NMBS het station toen niet wilde verkopen, nam de gemeente Melle het in 2011 in erfpacht voor een termijn van 50 jaar tegen een pachtvergoeding van 7.500 euro per jaar. De eerste zes jaar moest de gemeente echter geen pacht betalen, maar wel de renovatiekosten dragen - een prijskaartje van ongeveer 1 miljoen euro... Toen kon men in de pers lezen dat het station zou omgevormd worden tot museum en archief.
NMBS besloot nu echter tot verkoop en zegt bij monde van NMBS-woordvoerder Geert Dierckx "Op dit moment heeft de gemeente het gebouw nog in erfpacht, maar veel gebeurt er niet mee, dus willen we dat er nieuw leven in komt en dat het een leuke plek kan worden.” - daarover werd de gemeente echter vooraf niet geconsulteerd, en die reageert dan ook verrast.
Belangstellenden kunnen nog tot 31 augustus bieden, en de NMBS hoopt (uiteraard) dat de verkoop veel geld oplevert...
 

Artikels in de pers (deze lijst wordt nog aangevuld)