De stoomketels van de Elektriciteitstentoonstelling van Wenen

De stoomketels van de Elektriciteitstentoonstelling van Wenen

1883
De Naeyer, Willebroek
Pijpketel De Naeyer, Wenen, 1883

Aan het begin van de jaren 1880 was elektriciteit een nieuwigheid, een opkomend verschijnsel waarvan de mogelijkheden bekend gemaakt moesten worden. Het is ook het tijdperk van internationale tentoonstellingen.
Een eerste internationale elektriciteitstentoonstelling vond in 1881 in Parijs plaats, een tweede in 1882 in Munchen, en een derde in 1883 in Wenen, de Internationale elektrische Ausstellung Wien.

Om elektriciteit op te wekken waren toen stoommachines nodig, en voor zo’n prestigieuze tentoonstelling waren er dat heel wat. Ook de nodige stoomketels hoorden daarbij.
In 1883 werden in Wenen 14 grote ketels, verdeeld over 7 verschillende systemen opgesteld, hoofdzakelijk geleverd door bedrijven uit de toenmalige Donaumonarchie, het Oostenrijks-Hongaarse Rijk.
Maar daarnaast viel er één ketelsysteem op en kreeg het bijzondere aandacht van ingenieurs en technici. Het waren vijf grote waterpijpketels met voorverwarmer, geleverd door de Vlaamse firma De Naeyer uit Willebroek, en die de belangrijkste rol speelden voor de stoomproductie in de tentoonstelling. Met dit soort ketels had de firma overigens reeds in 1880 een bijzondere reputatie verworven tijdens de Neder-Oostenrijkse bedrijvenbeurs. Ook voor de elektriciteitstentoonstelling in Parijs leverde De Naeyer vijf gelijkaardige ketels.
De vier oorspronkelijk bestelde en geleverde ketels waren verbonden met de centrale schoorsteen, een vijfde nageleverde ketel had een eigen plaatijzeren schoorsteen.
 

(bron: Zeitschrift des Oesterreichisches Ingenieur- und Architekten-Vereins, XXXVI, 1884, pp. 75-76)

Pijpketel De Naeyer, Wenen, 1883Pijpketel De Naeyer, Wenen, 1883, details