Herbestemming in Europa

Herbestemming in Europa

donderdag, 4 oktober 2018 to vrijdag, 5 oktober 2018
Brussel
organisator(en): 
VVIA en EFAITH

In het kader van de industrieel erfgoed campagne van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 staat de maand oktober in het thema van 'herbestemming van industrieel erfgoed'. De start van deze maand wordt op 4 en 5 oktober in Brussel gegeven.
Thurn & Taxis, het vroegere 'maritieme' station van Brussel met zijn oude spoorwegterreinen, loodsen en magazijnen, vlakbij het kanaal en de haven van Brussel, is vandaag de grootste stedelijke herontwikkelingszone in Brussel. De oude spoorweggebouwen hebben nieuwe functies en de site verandert in een mengeling van cultuur, kantoren en winkels, woningen, park, .... .
Op deze indrukwekkende locatie, op 4 en 5 oktober, wordt de vakbeurs RenoResto voor restauratie, renovatie en hergebruik van gebouwen georganiseerd.
EFAITH (Europese Federatie van Verenigingen voor Industrieel en Technisch Erfgoed), samen met VVIA (Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie) organiseert tijdens deze beurs een internationaal lezingenprogramma over hergebruik van industriële gebouwen.
Op donderdag zijn er bijdragen over Vlaamse en Nederlandse ervaringen, en wordt het speciale themanummer 'herbestemming in Europa' van het Vlaams-Nederlandse tijdschrift 'Erfgoed van Industrie en Techniek' voorgesteld.
Op vrijdag komen het masterplan voor de scheepswerven in Gdansk, de rol van burgers in Barcelona, de conservatietrusts in het VK, en de aanpak in Noord-Frankrijk aan bod.
Welke nieuwe functies kunnen industriële gebouwen krijgen, en hoe kregen in veel Europese landen oude fabrieken reeds een nieuw leven gekregen? Maar ook: hoe kunnen burgers en verenigingen bijdragen tot behoud en herbestemming van industrieel erfgoed? Wat betekenen oude fabrieken voor buurten en gemeenschappen?
Daarnaast vindt er nog een hele reeks andere lezingen plaats tijdens deze vakbeurs.
Ook wordt onze tentoonstelling "Beschermd Industrieel Erfgoed in Vlaanderen 1975-2015" er permanent getoond