VVIA wint European Heritage Award / Europa Nostra Award 2019

 

                 

Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw
geselecteerd voor de prestigieuze
European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2019
(Europese Erfgoedprijs / Europa Nostra Prijs 2019)

Op 21 mei werd vanuit Den Haag door Europa Nostra een persbericht verspreid, waarin de winnaars van 2019 van deze prestigieuze prijs bekendgemaakt werden.
VVIA werd geselecteerd in de categorie ‘dedicated service’ - die de inzet van verenigingen en personen honoreert.

Vorig jaar vierde VVIA, opgericht in mei 1978, zijn veertigste verjaardag. De vereniging werd in heel haar bestaan nooit structureel gesubsidieerd. Toch slaagde ze er in om met een ongelooflijke inzet van vrijwilligers, tijdens voorbije decennia een stempel te drukken op studie, behoud en ontsluiting van roerend, onroerend en immaterieel industrieel en technisch erfgoed - terwijl veel erfgoedverenigingen in dezelfde en in andere sectoren intussen het loodje moesten leggen, fusioneerden of vereffend werden nadat de subsidiëring wegviel of zwaar verminderd werd.

In de loop der jaren wist VVIA tal van nieuwe en vernieuwende concepten te lanceren, van herbestemming van gebouwen, industrieel toerisme, de educatieve mogelijkheden van het industrieel erfgoed,...
De vereniging zet zich in voor behoud en redding van gebouwen en sites. Zo waren er in de loop der jaren de Koninklijke Stapelhuizen in Antwerpen, de scheepswerf van Baasrode, de Scheepsdalebrug in Brugge, Petroleum Zuid, de Congoboot, de Kempische Steenkoolmijnen - met recent de bedreiging van de kolenwasserij in Beringen en de unieke bibliotheek van het Ministerie van Openbare Werken,...
Vanuit een bottom-up filosofie zorgde ze voor steun en begeleiding van plaatselijke verenigingen en vrijwilligers,...

Daarnaast keek VVIA ook steeds over de grens. Er was steeds intense samenwerking met Nederland, Engeland en Noord-Frankrijk, en collegae uit andere landen. Sedert 1989 is VVIA verbroederd met de Catalaanse zustervereniging (AMCTAIC). In 1999 was VVIA één van de initiatiefnemers tot oprichting van EFAITH, de Europese Federatie van Verenigingen voor Industrieel en Technisch Erfgoed. In 2018 was ze één van de actiefste organisaties van de industrieel erfgoed-campagne die gevoerd werd in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018.
We werkten mee aan enkele Europese projecten - o.m. aan Genius Loci dat met partners uit verschillende landen het industrieel erfgoed van KMO's op de voorgrond plaatste en een Europees industrieel erfgoed-label met QR-code ontwikkelde.

Op zaterdag 1 juni werd door vertegenwoordigers van Europa Nostra en van de Europese Commissie officieel de oorkonde overhandigd aan de Vlaamse Vereniging voor Industriëmle Archeologie
Dit gebeurde tijdens een ‘local awards ceremony’ in de Herisemmolen - kartonfabriek Winderickx in Alsemberg.

Met deze selectie maakt de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw ook kans op een ‘Grand Prix’. Die worden op dinsdag 29 oktober in Parijs uitgereikt,  tijdens de European Cultural Heritage Summit. Maar zelfs een 'petit prix' en de erkenning van 40 jaar inzet zullen ons gelukkig stemmen.
Op maandag 28 oktober dienen we de werking en de ervaringen van VVIA voor te stellen tijdens de excellence fair - als voorbeeld voor de andere landen
Daarnaast hopen we natuurlijk ook zo veel mogelijk stemmen binnen te halen voor de Publieksprijs (Public Choice Awards) - die ook op 29 oktober in Parijs zal bekend gemaakt worden.
Daarom roepen we iedereen op om een stem op VVIA uitbrengen voor deze publieksprijs


UIT DE PERS