Raad voor Vergunningsbetwistingen schorst bij hoogdringendheid de sloopvergunning voor de Beringse kolenwasserij.
Dit perscommuniqué werd vandaag, 5 november, verstuurd door de vzw Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, samen met vzw Het Vervolg :
Raad voor Vergunningsbetwistingen schorst bij hoogdringendheid de sloopvergunning voor de Beringse kolenwasserij.
In 1993-1994 werden alle gebouwen van de steenkoolmijn van Beringen wettelijk beschermd als monument, inclusief de beeldbepalende kolenwasserij. Daarmee wilde de Vlaamse Overheid de Beringse mijnzetel zo volledig mogelijk bewaren om zo een representatief beeld van één Limburgse steenkoolmijn te behouden. De bescherming was destijds een voorbeeld in Europa. Echter, nadat het stadsbestuur van Beringen een slopingsvergunning voor grote delen van de beschermde kolenwasserij geweigerd had, stond het provinciebestuur op 1 maart 2018 aan Be-MINE een vergunning toe om Kolenwasserij I op de mijnsite in Beringen te slopen. Een opmerkelijke beslissing, want de kolenwasserij was nog altijd een beschermd monument, en het was duidelijk dat de vereiste procedure (de voorafgaandelijke opheffing of wijziging van het beschermingsbesluit) niet gevolgd werd. Een voorstel tot opheffing van de bescherming van delen van de kolenwasserij werd recent opgestart, maar werd door de Vlaamse Commissie Onroerend Erfgoed in oktober op een sterk gemotiveerde wijze negatief geadviseerd. De VCOE is de onafhankelijke expertencommissie die de minister inzake onroerend erfgoed adviseert. Zij was van oordeel dat - ondanks alle verklaringen van minister, provincie, en anderen - de opheffing van de bescherming en gedeeltelijke sloop van een deel van de kolenwasserij de erfgoedwaarde van deze wezenlijk zal aantasten. Intussen was door de vzw Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie samen met de vzw Het Vervolg - tevens namens alle onafhankelijke mijnwerkersverenigingen en erfgoedorganisaties van de Mijnstreek - ook een procedure opgestart bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, om via deze weg in eerste instantie de toegekende slopingsvergunning bij hoogdringendheid te laten schorsen, en in tweede instantie te laten vernietigen. Wij vernemen zopas dat de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVB) op 16 oktober 2018 een eerste uitspraak deed, en, gezien de hoogdringendheid, de slopingsvergunning schorste. In zijn arrest stelt de RvVB dat: Nadat alle argumenten en aangevoerde middelen uitgebreid (42 bladzijden !) besproken en geëvalueerd werden besluit de RvVB in zijn arrest: "De Raad beveelt de schorsing van de tenuitvoerlegging van de beslissing van de verwerende partij van 1 maart 2018, waarbij aan de tweede tussenkomende partij de stedenbouwkundige vergunning wordt verleend onder voorwaarden voor het slopen van kolenwasserij 1 op een perceel gelegen te 3582 Beringen, Koolmijnlaan en met als kadastrale omschrijving afdeling 4, sectie C, nummer 5G23" Het arrest van de RvVB zal één van volgende dagen op de website van de Raad gepubliceerd worden en kan dan door alle geïnteresseerden daar geconsulteerd worden.
Intussen wordt de evolutie door beide verenigingen nauwlettend opgevolgd, en kunnen alle stukken en de voorgeschiedenis geconsulteerd worden op de website van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie |
IN DE PERS
- Opschorting sloopvergunning Kolenwasserij Beringen Mijn (Het Belang van Limburg, 05.11.2018)
- Kolenwasserij mag voorlopig niet gesloopt worden (Internet Gazet Beringen, 05.11.2018)
- Sloopvergunning kolenwasserij Beringen is opgeschort (TV Limburg, 05.11.2018)
- “Dit is een sterk en duidelijk signaal”. Sloopvergunning voor kolenwasserij geschorst (Het Laatste Nieuws, 05.11.2018)
- Slopingsvergunning geschorst voor kolenwasserij van de steenkoolmijn van Beringen (Cartoon Productions, 05.11.2018)
- Sloop kolenwasserij Beringen geschorst (Monumentaal, 06.11.2018)
- Sloopvergunning kolenwasserij opgeschort (Het Belang van Limburg, 06.11.2018)
- Sloopvergunning kolenwasserij opgeschort (Het Nieuwsblad, 06.11.2018)
steun VVIA word lid |